Owoce są bardzo zdrowe. Zawierają dużo błonnika, który pomaga w prawidłowej przemianie baterii i oczyszcza organizm z toksyn. Znajduje się też w nich mnóstwo witamin, szczególnie zaś witaminy C, która wzmacnia odporność. Owoce są bogate w glukozę i fruktozę, zatem kiedy się je spożywa, można odstawić tuczący biały cukier. Glukoza i fruktoza, które znajdują się w owocach, są bowiem znakomicie przyswajalne, a przy tym nie odkładają się w postaci tłuszczu. Najlepiej jeść owoce trzy lub cztery razy dziennie. Należy to robić przede wszystkim rano i w południe, gdy organizm ma większe zapotrzebowanie na węglowodany. Wieczorem natomiast lepiej zjeść pokarm bogaty w białko, na przykład orzechy, wafle ryżowe, miseczkę fasoli. Dobrze jest jeść codziennie owoce w różnych kolorach, na przykład zielone kiwi, czerwone truskawki i żółtego banana. W ten sposób dostarczamy bowiem organizmowi maksymalnie różnorodnych witamin. Dzięki temu może on sprawniej pracować, gdyż każda witamina jest szczególnie potrzebna innej partii narządów.