Aby zachować zdrowie i w dodatku piękną figurę, należy się zdrowo odżywiać. Najlepiej jeść dużo warzyw i owoców w postaci surowej i gotowanej, natomiast unikać potraw smażonych. Znakomitą formą dodatku do obiadu, a nawet samodzielnego dania, na przykład drugiego śniadania czy podwieczorku, jest surówka. Danie to jest niezwykle lekkie i bardzo smaczne. Surówki okazują się bogate w witaminy i minerały, a także błonnik pokarmowy. Pomagają utrzymać prawidłową masę ciała, zachować piękną cerę, mocne zęby, kości i włosy. Poza tradycyjnymi surówkami, na przykład z marchwi i jabłka czy marchwi i kiszonej kapusty oraz pietruszki, można też skusić się na zrobienie czegoś oryginalnego. Znakomicie smakuje na przykład tarte jabłko z dodatkiem włoskich orzechów i pestek dyni. Pyszna jest także tarta marchew z suszoną żurawiną i płatkami migdałów. Znakomicie smakuje też surówka z sałaty, pomidorów i oliwek oraz cebuli. Innym ciekawym pomysłem okazuje się połączenie mandarynek z tartym jabłkiem i marchewką oraz pestkami słonecznika.