W okresie zimy warto hodować zawierające duże ilości witamin i minerałów kiełki. Kiełki można dodawać praktycznie do wszystkich potraw nie tylko ze względu na ich walory smakowe, ale przede wszystkim ze względu na walory zdrowotne. Wśród różnych rodzajów kiełków szczególnie warto polecić kiełki rzeżuchy. Kiełki rzeżuchy zawierają duże ilości jodu, są więc wskazane dla osób, które mają problemy z tarczycą. Kiełki z rzeżuchy są doskonałym dodatkiem do potraw z ryb, można posypywać nimi także kanapki. Do bardzo wartościowych kiełków należą także kiełki lucerny. Zawierają one witaminę A i C oraz witaminę B12. Ze względu na zawartość witaminy B12 powinny znaleźć się w menu osób na diecie wegetariańskiej. Kiełki lucerny to także źródło lecytyny. Warto więc polecić je osobom, które mają problemy z pamięcią. Bardzo cenne są także kiełki słonecznika, które są źródłem wapnia, fosforu i żelaza. Ze względu na zawartość żelaza powinny jeść je osoby zagrożone anemią. Z kolei wapń i fosfor wzmocni nasze kości.