Cudowne właściwości owoców

Owoce są bardzo zdrowe. Zawierają dużo błonnika, który pomaga w prawidłowej przemianie baterii i oczyszcza organizm z toksyn. Znajduje się też w nich mnóstwo witamin, szczególnie zaś witaminy C, która wzmacnia odporność. Owoce są bogate w glukozę i fruktozę, zatem kiedy się je spożywa, można odstawić tuczący biały cukier. Glukoza i fruktoza, które znajdują się …

Wegetarianizm a weganizm

Wegetarianizm towarzyszył ludzkości już w latach przed naszą erą. Wówczas to ludzie rezygnowali ze spożywania mięsa z pobudek religijnych oraz zdrowotnych. Tego rodzaju diety przetrwały do dnia dzisiejszego- wegetarianizm jest dziś bowiem coraz bardziej popularny. A zaostrzany przyjmuje bardzo radykalne formy. Jednym z takich skrajnych nieco odłamów wegetarianizmu jest weganizm, polegający nie tylko na wykluczeniu …

Jak często należy jeść

Osoby, które pragną zachować zdrowie i zgrabna sylwetkę, zastanawiają się, jak często należy jeść. Niektórym z nich wydaje się, że ograniczenie się do jednego czy dwóch posiłków może pomóc w zruceniu nadmiaru kilogramów oraz przyczynić się do poprawy ogólnej sprawności ciała. Nic bardziej mylnego. Jeść należy często, najlepiej co trzy godziny, lecz za to w …

Korzystanie z potraw w innych kultur świata

Wiele kuchni świata uznawanych jest za bardziej zdrowe. Do takich kuchni zaliczane są przede wszystkim te jakie powstały nad morzami. W takich kuchniach możemy spotkać się z dużą ilością warzyw, owoców morza oraz rybami. Nie możemy, jednak zapominać, że dieta musi być dostosowana do miejsca w jakim mieszkamy. Nie możemy żywić się tak jak osoba …

Zdrowe kuchnie świata

Jeśli chcemy jeść bardziej różnorodnie, a jednocześnie zdrowo, warto jest zainteresować się korzystaniem z potraw z innych kultur świata. W ten sposób możemy jeść ciekawe potrawy, a jednocześnie możemy korzystać z posiłków bogatych w niezbędne nam każdego dnia składniki odżywcze, czy mikroelementy. Obecnie nie będziemy mieli większych problemów ze znalezieniem wielu przepisów na potwal z …

Warto jeść kiełki

W okresie zimy warto hodować zawierające duże ilości witamin i minerałów kiełki. Kiełki można dodawać praktycznie do wszystkich potraw nie tylko ze względu na ich walory smakowe, ale przede wszystkim ze względu na walory zdrowotne. Wśród różnych rodzajów kiełków szczególnie warto polecić kiełki rzeżuchy. Kiełki rzeżuchy zawierają duże ilości jodu, są więc wskazane dla osób, …